Кислородни терапии

За да бъде кожата млада и красива трябва да получава достатъчно количество кислород и хранителни вещества като глюкоза, аминокиселини, мастни киселини. От снабдяването на клетките с кислород зависи и процеса на регенериране на кожата. Външният слой на кожата /епидермисът/ се състои от постоянно отделящи се рогови клетки, които в ранна възраст се възстановяват в 4-седмичен цикъл. С възрастта под въздействие на естествени биологични процеси и действието на околната среда клетките получават все по-малко кислород и хранителни вещества, нарушава се активността на епидермиса и неговата способност за възстановяване.

Кислородните терапии /биоокситерапии/ са относително нови в козметиката.Известни са методики като кислороден пилинг, кислородна мезотерапия, кислородно насищане и др.

Кислородните терапии общо казано представляват точково въздействие върху кожата с високоскоростна струя чист кислород - кислородна игла.

Кожата се състои от три пласта-епидермис,който предпазва организма от агресията на външната среда, дерма и хиподерма. В епидермиса няма кръвоносни съдове. Кожните клетки достигат до най-горния му слой и умират там, след което се излющват. Мъртвите клетки редовно трябва да се махат, защото са задръстени с отпадъци и бактерии.

Дермата лежи под епидермиса и в нея се намират клетките, осигуряващи храненето на кожата, нейната защита, овлажняване, еластичност, здравина. В дермата има кръвоносни съдове и нервни окончания.

В хиподермата/най-вътрешния пласт /са разположени мастните клетки, образуващи подкожния слой мазнина.

Типът кожа зависи от генетичния фактор, географския район, начина на хранене, обмяната на веществата, временни или хронични болестни състояния, хормонални нарушения и естествено от възрастта. С годините всяка кожа търпи промени - основно склонност към изсушаване.

Кислородната терапия предлага индивидуален подход в зависимост от възрастта, типа и състоянието на кожата.